Dagdromen op je daybed

Posted on jan 9, 2017 in Geen categorie | No Comments

Zalig nietsdoen

Het jaar is nog maar net begonnen dus permitteer jezelf vooral de luxe om eens lekker te dagdromen op een daybed. Gun jezelf de tijd om een beetje te filosoferen over niets, net als Oblomov, de 19e eeuwse romanfiguur van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov. Oblomov heeft van de dagdromer een held gemaakt.  Tot niets komen is voor hem het ultieme genot.

oblomov-nikinterieurkleuradvies-daybed

Psychedelisch Palazzo   

Ook bij de beroemde psychiater Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, nam de sofa een prominente rol in. Deze sofa heeft kunstenaar Rudolf Stingel destijds geïnspireerd om het interieur van Palazzo Grassi geheel om te toveren met het ‘Freudiaanse’ motief van de bekledingsstof. Tijdens de Biënnale van 2013 maakte deze geestverruimende installatie enorme indruk.

collage-daybed-nikinterieurkleuradviesfreudpalazzograssirudolfstingelfranzwest

Foto: Freud Museum, Londen; Palazzo Grassi, Art-post-ism

Moment voor jezelf

Het daybed is eigenlijk een onmisbaar element in je interieur. Een comfortabele loungestoel waar je je op kunt terugtrekken is essentieel om te mijmeren en nieuwe (interieur)plannen te maken.  Het is goed om tijd vrij te maken voor jezelf en even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek, languit op je chaise longue. Vaak komen er dan goede ideeën opborrelen en het helpt ook de zinnen te verzetten.

daybed-nikinterieurkleuradvies-williamwaldronelledecor

Foto: William Waldron voor Elle Decor

Klassiek en modern design

De chaise longue LC4 van Le Corbusier dateert van 1928 en behoort tot dé designklassiekers. Cassina heeft dit ontwerp in verschillende uitvoeringen in productie. Het is tijdloos en past in elk interieur.

daybed-chaiselongue-lc4-corbusier-nikinterieurkleuradvies

Foto: Cassina

De sobere S.A.L. daybedden van de ontwerper Jean Pouvré uit de jaren ’50 zijn alleen nog tweedehands te verkrijgen. Andere designklassiekers van zijn hand worden nog wel bij Vitra uitgebracht.

daybed-jeanprouvesalnikinterieurkleuradvies-artnet

Foto: Artnet

Make peace

De ontwerper Stephen Kenn heeft binnen zijn Inheritance Collection ook een stoer daybed ontworpen. Hij heeft zich laten inspireren door materialen van het Amerikaanse leger. Met hergebruik van het vintage legergroene canvas is geen enkel kussen hetzelfde. Elke bank is uniek. Je kunt er zo heel vredig bijliggen met een fijn boek, Oorlog en Vrede kan ik van harte aanbevelen!

 

 

collage-nikinterieurkleuradvies-daybed-stephenkenn-theinheritencecollection

Foto’s: Stephen Kenn

Oosterse sferen

De ‘Daydreamer’ van Jan Kath is ook een fraai voorbeeld waar je van kunt genieten. Deze designer is vooral bekend om zijn prachtige ontwerpen voor tapijten. Hij heeft zich laten inspireren door de rustplekken in het Verre Oosten.  Ook heeft hij geput uit zijn eigen ‘Erased Heritage’ tapijtencollectie en daar matrassen en kussens van ontworpen. Simpel van lijn en kleurrijk.

collage-nikinterieurkleuradvies-daybed-jankath-daydreamer

Foto’s: Jan Kath

Made in Denemarken

Het laatste ontwerp ‘The M’ komt uit Denemarken van design lab By Thornam. Een multifunctioneel ontwerp handgemaakt van pure materialen. Je kunt ‘The M’ vormen naar eigen inzicht. Geen workout meer in de gym, maar ultiem thuis relaxen.

collage-nikinterieurkleuradvies-daybed-them-bythornam-kvadrat

Foto’s: ByThornam

Ook zo’n zin gekregen om je te ontspannen? Als je hulp nodig hebt om van jouw huis een bron van inspiratie te maken, bel mij voor een afspraak.

Nicoline van Scherpenberg

#nik-logo

 

 

 

 

Leave a Reply